Nieuwezijds Voorburgwal 29: WIJNGAARDEN TRANSPORTEERT!

Daar staat ie dan, H. van Wijngaarden, trots op het trappetje van zijn expeditie- en bestelkantoor aan de Nieuwezijds Voorburgwal 29. Op de puilijst en het raam staat uitgebreid informatie geschilderd. Zijn zonen staan bij de net zo vol beletterde bestelauto. Zometeen gaan zij weer onderweg naar Zaandam en omstreken. Vier keer per dag heen en weer. Aan de Czarinastraat 1 in Zaandam zit hun hoofdkantoor.

Zeker al sinds 1925 werkt Van Wijngaarden als boodschappenloper in Zaandam. Op onderstaande foto staat hij met anderen bij de handkar waarmee bestellingen richting hoofdstad worden gebracht. Het is een inspannende baan waarmee hij slechts een karige boterham verdiend. Maar toch heeft hij een paar jaar later genoeg geld gespaard voor de aankoop van dat handige ding: de bestelauto.


In 1930 opent hij het kantoor aan de Voorburgwal. Die straat wordt snel na het droogleggen van de gracht het transportcentrum van Amsterdam. Tot begin jaren zestig staat het hier en aan het Spui dag en nacht vol met vrachtwagens. De een rijdt op het noorden van Nederland, de ander naar het zuiden. Wijngaarden is vooral gericht op het oosten, zoals Veenendaal, Wageningen, Arnhem en Nijmegen. Maar hij transporteert ook voor de toneelvereniging Vondel uit Zaandam. Zoals hun decors voor een voorstelling in de hoofdstad.

Omdat het telkens moeilijker wordt om het centrum van Amsterdam te bereiken, verhuizen al deze bedrijven begin jaren zestig naar onder andere het nieuwe bodecentrum aan de Zeeburgerdijk. Tegenwoordig heet deze plek de Roomtuintjes. Ook Wijngaarden gaat die kant op. In het begin is het prima manoeuvreren op het terrein, maar al snel blijkt ook deze plek veel te klein. De vrachtauto’s blokkeren alle toegangswegen naar de Dapperbuurt. Begin jaren zeventig wordt het alweer gesloopt en worden er huizen gebouwd. De transportbedrijven verhuizen naar de nieuw aangelegde bedrijfsterreinen in de buurt van de ringweg. Van Wijngaarden doet hetzelfde, maar dan in thuisstad Zaandam.

Het blijft verbazen wat je toch allemaal te weten komt van je stad met het uitzoeken van een naam op een bestelauto.



Nieuwezijds Voorburgwal 21 en 23: HET GLAS VAN DYKSTRA EN DE SIGAAR VAN ROELOFS

Bloemstraat 140: DE GARAGE VAN DE BAKKERS

Haringpakkerssteeg 18: DE PRAATJES VAN BARBIER TEPE

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; archief.zaanstad.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Burgwallen - Nieuwe Zijde, Dapperbuurt