Borgerstraat 87: KWALITEITSRIJWIELEN BIJ BIERSMA

Parallel aan de Kinkerstraat loopt de Borgerstraat. De oostzijde staat nu vol met nieuwbouw, maar voorheen ziet het er net zo uit als het stukje tussen Jan Pieter Heijestraat en de Kostverlorenkade. En overal vind je dan winkels en ondernemers.
Hier op no. 87 heeft Jan Biersma sinds de bouw van het woonblok in 1896 zijn rijwielhandel. Het staat in een prachtige belettering, met eigenwijze outline eromheen op het raam geschilderd. Zodat je zeker weet dat je met een vakman te maken hebt, hangt boven de ingang het bord van de B.R.H.N., de Bond van Rijwielherstellers en Handelaars in Nederland, opgericht in 1903. En op het uithangbord staat duidelijk dat het een 'herstelplaats van rijwielen' is.
Een man van kwaliteit dus, die Jan Biersma. Dat zijn in die dagen de meeste rijwielwinkels. Want het rijwiel (pas decennia later wordt deze tweewieler 'fiets' genoemd) kost nog aardig wat geld in het begin van de vorige eeuw. Bovenstaande foto is gemaakt in 1912, in die tijd moet je toch zo'n tweehonderd gulden betalen voor een rijwiel. Biersma zal vooral Hollandse merken hebben verkocht, zoals Simplex, Fongers en het Amsterdamse De Hinde. Op affiches en folders van deze merken staan de fietsers en hun vervoersmiddel met veel allure afgebeeld.


Samen met zijn vier zonen, vier dochters en zijn tweede vrouw Anette van Broekhoven, woont Jan Biersma boven de winkel. Zijn eerste vrouw, Trijntje Ooievaar, is in 1911 overleden. In 1925 verhuist de familie naar een stuk ruimere woning aan de Van Speijkstraat in de chique Chassébuurt. Jan gaat dan wel verder met fietsen, maar op een andere manier: hij wordt telegrambesteller bij het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, de PTT.

In 1977 is het hele blok aan de Borgerstraat, hoek Schoolmeesterstraat gesloopt. Al vele jaren eerder waren de winkels omgebouwd naar woningen.

Bellamystraat 93: HET STAMPWERK VAN WIESEMANN

Rapenburg 68: DE STALLING VAN WARMENHOVEN

Jacob van Lennepstraat 82: JAN BUURMAN GESCHILDERD

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart

WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; wikipedia.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: West, Van Lennepbuurt