Valkenburgerstraat 200: GROENTE EN BROODBAKKERIJ

Het is een onverwachte combinatie: groente en broodbakkerij. Maar niet op de Valkenburgerstraat 200. Daar past het prima bij elkaar en staat het vanaf 1917 in een soort van cowboy-letter op het raam geschilderd: Broodbakkerij van I. Groente. Eronder staat klein: den geheelen dag versch brood en afgekort onder rabbinaal toezicht. Het is de bakkerij van Isaäc Groente. Op de Plantage Middenlaan 44, 2 hoog woont hij met zijn gezin. Hij bakt het brood met zijn broer Samuël. In het Nieuw Israelietisch weekblad wensen zij jaarlijks midden september iedereen trouw een gelukkig Joods nieuwjaar.

Verder is er jammer genoeg niets te vinden over deze bakkerij. Behalve het trieste verhaal dat ook Isaac en zijn vrouw Schoontje Loonstijn door de Duitsers in Sobibor zijn vermoord.

Na de oorlog zit op dit adres een totaal andere onderneming: een draaierij. De bovenverdiepingen zijn al in 1931 onbewoonbaar verklaard, er zitten later wel bedrijven. Zoals een meubelmakerij op de ene verdieping en een beeldhouwer op de andere. Behoorlijk wat meer herrie hier in het huis, dan voor de oorlog. Pas in 1977 is het volledige pand gesloopt.



Hembrugstraat 7: DEKSCHUITEN EN SLOPEN

Valkenburgerstraat 132: JANTJE VAN ALLES

Nieuwe Amstelstraat 2: GEMENGD WINKELEN!

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; joodsamsterdam.nl; joodsmonument.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage