Prins Hendrikkade 127: BERIJDT VELENZO!



Prins Hendrikkade 127, 2023

Prins Hendrikkade 127, 1955

In 1955 staat het al vele jaren groots op de muur geschilderd: hier moet je zijn voor je Velenzo rijwiel! Ze worden hier gemaakt door rijwielfabriek N.V. Velenzo. Dat bedrijf is in 1907 opgericht door Max Velleman. Deze heer is geboren in 1886 in Groningen en begint daar een rijwielhandel op de Folkingestraat. In 1906 trouwt hij met de uit Oude Pekela afkomstige Roosje Wolff. Een jaar later verhuizen zij naar Amsterdam, waar Max zijn rijwielhandel op de Haarlemmerstraat 102 voortzet. Datzelfde jaar wordt hun eerste kind Jacob geboren. Op zijn vijfde verjaardag, verrast Max hem met een speciaal voor Jacob gemaakte kinderfiets. Dit is ook de eerste fiets waar de nieuwe bedrijfsnaam op staat: Velenzo. Dat is een samenvoegsel van de naam Velleman en de woorden en zoon.

Geldersekade 89 en 91, rond 1928

Het gaat door de jaren heen goed met Velenzo en Max heeft meer ruimte nodig voor zijn onderneming. Die vindt hij in de jaren twintig in eerste instantie op de Geldersekade 47, 89 en 91. Op het eerste adres zit het magazijn, de volgende het kantoor en de laatste de winkel. Het is ook de tijd dat veel bedrijven aan de Prins Hendrikkade hun opslag verhuizen naar het het Oostelijk Havengebied. In het vrijgekomen pakhuis op no. 127 vestigt Max in 1932 zijn complete bedrijf. Van zijn personeel ontvangt hij ter gelegenheid van het 25 jarige bestaan dat jaar een volop geïllustreerd en mooi ingelijst tegeltableau. Jammergenoeg maakt zijn zoon Jacob dit jubileum niet meer mee. In 1929 is hij, ondanks een behandeling in een gespecialiseerd sanatorium in Zwitserland, op 21-jarige leeftijd overleden aan TBC. Als ode aan zijn zoon stelt Max de verchroomde kinderfiets altijd ten toon in de winkel en bij speciale bijeenkomsten en feesten.

Het tegeltableau-cadeau van de werknemers in 1932

Jacob’s zus Henriette Clara, geboren in 1913, leert in Amsterdam Simon Hartog Philips kennen. Zij trouwen in 1932. Een paar jaar later gaat Simon aan het werk in de zaak van zijn schoonvader. Met regelmaat zijn Simon en Max ten behoeve van de fabriek op werkbezoek in Duitsland. Mede door de Kristallnacht die zij daar in 1938 meemaken worden zij zich bewust van het gevaar die Joden in Europa lopen. Begin 1940 dringt Simon daarom bij zijn schoonouders er op aan om naar New York te reizen, om daar zogenaamd ‘de wereldtentoonstelling te bezoeken’. Simon weet met zijn gezin in midden mei nog op het nippertje het land uit te vluchten op het schip Friso. Op die boot die vertrekt uit de haven van IJmuiden zit ook journalist Meyer Sluyser en zijn gezin.

Max keert na het einde van de oorlog al snel in 1945 terug naar Amsterdam en herstart Velenzo. Henriette Clara en Simon komen even later retour, hun zoon Harry maakt eerst nog de middelbare school af in Amerika. Later gaat deze, net als zijn broer Max, aan het werk bij opa.

De Velectro in het Limburgsch Dagblad, 18 januari 1976

In 1947 bestaat het familiebedrijf veertig jaar en werkt het hard om weer naam te maken. Dat doen ze onder ander met uitbrengen van de Velenzo Bromzo, een niet al te moeilijk brommertje met de Franse Myster inbouwmotor. In 1962 overlijdt Max op 76-jarige leeftijd. Op zijn besloten uitvaart is alleen de familie aanwezig. Simon en zijn zonen zetten vol goede moed de onderneming van Max voort. Naast de vaste import en export van rijwielwaar in allerlei vormen en maten proberen zij ook nieuw dingen uit. Zoals in begin jaren zeventig met iets heel moderns: de elektrische fiets Velectro!
Nog tot 1985 runnen de kleinzonen Harry en Max Philips hier de door hun grootvader Max Velleman in 1907 begonnen rijwielfabriek Velenzo.




verderop...

Prins Hendrikkade 124: WISLICKI'S WICO

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; wikipedia.nl; data.amsterdam.nl; transportfiets.net; mo-ped.se; Joods Museum
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage