Rembrandtplein 45: BROADWAY REVUE



Een koude kantoor- en horecaconstructie op de hoek van het Rembrandtplein en de Amstelstraat

Diezelfde plek midden jaren dertig van de vorige eeuw

Broadway: cabaret, dans en variété!

Op de hoek van het Rembrandtplein met de Amstelstraat richting de Blauwbrug staat in de jaren dertig van de twintigste eeuw een soort sprookjeskasteel dat is voorzien van allerlei borden. Op de ruime erker van de tweede verdieping staat op een breed bord Broadway Cabaret en op die aan de balustrade van het balkon op de eerste verdieping Dans en Variété. De geschilderde display op de luifel boven de ingang vertelt dat het dans- en showorkest De Nachtjagers, onder leiding van Emmy Clarks, de avond van muziek voorziet. Eigenaar van het pand is dan de heer D. Sluizer.
Niet veel later is de toren op de hoek ingepakt met panelen met van boven naar beneden in neon letters de naam Broadway. Op de rand van het dak staat een metershoge reclame van de jenever van Bols.


Een ingepakte toren en een Bols reclame op het dak

Met verticaal in neon letters in verschillende kleuren de naam Broadway

De niet te missen naam Broadway in de avonduren

Twintig jaar eerder is de Broadway gebouwd onder de naam De Nieuwe Karseboom naar een ontwerp van P. Vorkink en Jac. Ph. Wormser. Naast café en restaurant heeft het pand meerdere zalen plus een verdieping vol biljardtafels. De eigenaar is volgens een artikel in De Courant uit juni 1908 de heer M. Van Broekhuizen, die met café De Kroon en het Rembrandttheater verderop laat zien dat hij niet bang is met ondernemen. Na de aankoop van het zo goed als failliete Salon des Variétés in het begin van de eeuw, neemt Van Broekhuizen even later ook panden aan de Paardenstraat erbij en het verlopen gebouw dat uitkijkt op het Rembrandtplein. Eerst verbouwt hij alles naar een café met biljardtafels, zalen en een wintertuin, maar in 1908 pakt hij het drastischer aan.

Een deel van de bouwtekening van De Nieuwe Karseboom

Met de naam op de nok van het dak en in de reling van het balkon

Tot de fundering en de zalen van de oude Salon na, wordt alles volgens planning gesloopt terwijl het café en het restaurant open blijven. En in een mum van tijd, volgens artikelen in diverse kranten is het uitgevoerd binnen een half jaar, bouwt aannemer Reinierse dit sprookjeskasteel. Op de bouwtekening staat de naam De Nieuwe Karseboom verwerkt in de reling van het balkon en op de nok van het dak. Een foto uit het blad Klei uit 1910 laat zien dat het ook zo is uitgewerkt.

Het supersnel gebouwde De Nieuwe Karseboom

Met de naam in de reling van het balkon (en de boom in reliëf boven de ingang)

In het begin van de twintigste eeuw is typografie in de gevel trouwens 'hip'. Je ziet het bijvoorbeeld nu nog in de reling van het verzekeringskantoor De Utrecht aan het Damrak en op het dak van de Eerste Hollandsche Levensverzekerings Bank aan de Keizersgracht, hoek Leliegracht. Daar staat in een hekwerk op de nok de naam afgekort: EHLB.
In de begindagen van De Nieuwe Karseboom worden de zalen verhuurd aan onder andere vakbonden, later is daar vooral live muziek: het damesorkest speelt in de middag, het herenorkest in de avond. En het terras is populair bij jonge stelletjes.


Het chique restaurant

De verdieping erboven staat vol met Wilhelmina-biljards

Verderop is de zaal voor bijeenkomsten (en vermaak)

Maar midden jaren twintig blijkt het moeilijk deze ruimte draaiende te houden. Veel van het publiek is of naar het vermaak in de Plantagebuurt of naar de Schouwburg bij het Leidseplein of het Concertgebouw in de Museumbuurt. Hier probeert men het nog even met een grotere zaal die doorloopt tot aan de Amstel, maar het heeft geen effect: even later is het voorbij met De Nieuwe Karseboom.

In 1935 neemt de heer D. Sluizer het complex over, in 1937 opent hij de Broadway Revue. Hij doet er alles aan om het publiek te trekken. Eerst nog met wisselende reclame borden, even later met de naam Broadway groots in neon. Maar niet veel later is het, mede door de bezetting der Lage Landen door Nazi-Duitsland, voorbij met deze zaal.
Later wordt de ruimte nog gebruikt voor de meubelwinkel van de familie LaCroix, midden jaren zeventig is het hele complex gesloopt.



> Wandel met een gids door je beletterde buurt!

> meer Rembrandplein alhier

ELDERS IN DE STAD



Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Centrum - Oost, Grachtengordel - Zuid