Tweede Jacob van Campenstraat 88: EITJES, KAAS EN MELKINRICHTING

Daar staat ze, voor de ingang aan de Tweede Jacob van Campenstraat 88 in de Pijp. Het is Aaltje, de weduwe van Jan de Meij. De jonge dame rechts is haar schoondochter. Op het raam is, in een voor eind 19e eeuw standaard belettering, groot 'melkinrichting'* geschilderd. Een eerste letter heeft dan allerlei ornamenten en het geheel een 3D effect. Links op het raam staat stukken kleiner 'weduwe J. de Meij' en dat er ook alcoholvrije drank en margarine te koop is. Rechts laat rijks-veearts Van der Linden weten dat de waar onder zijn toezicht staat.

Pa Jan en ma Aaltje beginnen deze winkel hier rond 1880, het is tegelijkertijd hun woning. De oudste zoon, ook Jan geheten, helpt al snel mee. En zijn broer Johannes runt een paar jaar later, zie hieronder, zijn eigen 'melkinrichting' in de Dusartstraat, op no. 55. Na het vroeg overlijden van pa in begin 20e eeuw, neemt zoon Jan alle verantwoordelijkheid over. Hij zorgt bijvoorbeeld voor de distributie van de melk in de buurt. Ma Aaltje runt ondertussen met haar schoondochter de winkel.


Een paar jaar later woont Jan met zijn gezin op de eerste verdieping, maar die ruimte wordt langzaam maar zeker te klein. Eind jaren twintig verhuizen zij daarom naar een ruimere woning, helemaal in Hilversum. Ter herinnering aan die goede oude tijd laten ze nog een foto maken, net zoals die van een dikke twintig jaar geleden. In de etalage staan, achter de kaas en eitjes, de bossen bloemen die Aaltje van de buren heeft ontvangen. Want ook voor haar is het met al dat harde werken wel mooi geweest.

Haar jongste zoon Simon en zijn vrouwlief Truitje nemen de winkel over. Of dan ook het winkelraam opnieuw beletterd is, is onbekend. Wel is duidelijk dat hij de onderneming runt tot 1954, daarna neemt Johannes P. Admiraal het over. Deze moderniseert het geheel en noemt het 'melkhandel'. Hij houdt het hier vol tot midden jaren zeventig.

* Meer uitleg over het woord melkinrichting op dit adres: Nieuwe Nieuwstraat 26


Hobbemakade 63: HUIZEN, TEGELS EN MUURVLAKTE

Laurierstraat 70 en 71: HET LOOD VAN KOOMEN EN LIBERTY

Albert Cuypstraat 239: BERLIJNSCH WASSEN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: De Pijp, Zuid