Nieuwe Nieuwstraat 26: DE MELKINRICHTING VAN VAN WEES

Op het raam van deze winkel staat het meer dan duidelijk: dit is een melkinrichting. Wat mag dat dan wel zijn? Doodsimpel: het is de voorloper van de melkboer. Zoiets noemde men ook wel melkslijterij.
Veel families hebben tot in de jaren zeventig geen ijskast in huis. Je gaat gewoon met een kannetje langs bij een inrichting zoals deze van de familie Van Wees. En van Cornelia, ze staat hier bij de ingang, krijg je dan verse melk mee.
Melkboeren zoals Van Wees, haalden tot midden vorige eeuw volle melkbussen op bij centrales. Bijvoorbeeld aan de Eerste Jan Steenstraat in De Pijp, daar zat met een groot complex Holland Melk. Later brengt de melkboer dagelijks gevulde flessen melk rond naar vaste klanten in zijn wijk. Maar de Van Wezen hebben ook contact met andere drankleveranciers, om zo het hoofd boven water te houden. Bijvoorbeeld met brouwerijen, zoals Amstel en München Pils. Dat staat links van onder naar boven op de muur geschilderd. En als je goed kijkt, zie je dat de familie al lang met bier te maken heeft. Want op de plank boven de kelderingang staat 'bierbottelarij, per fust en per flesch'. Dat is een beschildering uit het begin van de vorige eeuw. Want tot de jaren dertig leverde brouwers hun bier af per vat. En door bierbottelaars werd dan de inhoud gebotteld in de fles. Via deze link lees je daar meer over.
Maar de roots van de familie zitten toch echt in de melk. Want (over)grootvader Adrianus van Wees staat al in 1842 op dit adres als melkslijter genoteerd bij de gemeente.

Smaakvol wat je weer leert van je stad met het uitzoeken van wat praat op een (verdwenen) pui!


Holland Melk aan de Eerste Jan Steenstraat

De melkslijterij aan de Korte Koningsstraat



Dirk van Hasseltssteeg: VOLOP BELETTERD

Bellamydwarsstraat 14: BIERBOTTELARIJ OP DE LATEIBALK

Suikerbakkerssteeg 40 - 42: BAUMANN EN KNAUBER GRAVEREN!

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; data.amsterdam.nl; onsamsterdam.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Burgwallen - Nieuwe Zijde