Keizersstraat 1: HET HAARSNIJDEN VAN BOEDIJN



Keizersstraat, 2023

Keizersstraat, 1917

Helemaal uit Delft verhuist Carel Boedijn begin twintigste eeuw met zijn vrouw Geertruida en hun kinderen naar Amsterdam. Want op Keizersstraat 1, om de hoek van de Nieuwmarkt krijgt hij de mogelijkheid voor een eigen kapsalon.
Boven de pui komt een display bord met daarop geschilderd salon voor scheren & haarsnijden. In de jaren dertig is de tekst links en rechts van de gevelsteen direct op de muur aangebracht. Op het zonnescherm staat dan al een tijdje: Coiffeur C. Boedijn. Het woord kapper gebruikt men in die dagen nog niet.



Nieuwmarkt, hoek Keizersstraat, 2023

Nieuwmarkt, hoek Keizersstraat, 1917

Als vader Carel net voor het einde van de oorlog komt te overlijden, nemen zijn gelijknamige zoon en diens zus Alida de zaak over. Zoon Carel woont met zijn gezin even verderop aan de Korte Keizersdwarsstraat, Alida woont even later weer bij haar moeder Geertruida op de Keizersstraat. De opschrift op de ramen wordt gemoderniseerd in vorm en omschrijving: links staat dameskapper en rechts herenkapper. Beide hebben achter de gezamenlijke voordeur hun eigen ingang. Zie de onderstaande foto's.


Keizersstraat 1, 1962

De kapperszaak haalt in 1965 het nieuws als twee bandieten de zaak invluchten. Om niet op te vallen voor de zoekende politie laten zij zich, bezweet en al, dan maar knippen door Carel. Het lijkt alsof het resultaat heeft, maar even later worden zij op straat toch opgepakt.

In 1968 verhuist zus Alida naar het bejaardencentrum aan de Vredenburgersteeg. Dat is dat ook het einde van de kapperszaak. De stad koopt net als zoveel panden hier in de buurt, deze op in verband met aanleg van de metro. Rechts ervan wordt alles gesloopt, het Boedijn-pandje blijft in al haar glorie behouden.

Lees hier over het beletterde lood en zink van buurman Albrecht!



Keizersstraat 1, 1973

Artistieke impressie door GRRRFX van een beletterde Keizersstraat



verderop...

Dijkstraat 1: HET LOOD EN ZINK VAN ALBRECHT

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; data.amsterdam.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage