Keizersstraat 1: HET HAARSNIJDEN VAN BOEDIJN
Keizersstraat, 2023
Keizersstraat, 1917
Helemaal uit Delft verhuist Carel Boedijn begin twintigste eeuw met zijn vrouw Geertruida en hun kinderen naar Amsterdam. Want op Keizersstraat, om de hoek van de Nieuwmarkt krijgt hij de mogelijkheid voor een eigen kapsalon.
Boven de pui komt een display bord met daarop geschilderd salon voor scheren & haarsnijden. In de jaren dertig is de tekst links en rechts van de gevelsteen direct op de muur aangebracht. Op het zonnescherm staat dan al een tijdje: Coiffeur C. Boedijn. Het woord kapper gebruikt men in die dagen nog niet.
Nieuwmarkt, hoek Keizersstraat, 2023
Nieuwmarkt, hoek Keizersstraat, 1917
Als vader Carel net voor het einde van de oorlog komt te overlijden, nemen zijn gelijknamige zoon en diens zus Alida de zaak over. Zoon Carel woont met zijn gezin even verderop aan de Korte Keizersdwarsstraat, Alida woont even later weer bij haar moeder Geertruida op de Keizersstraat. De opschrift op de ramen wordt gemoderniseerd in vorm en omschrijving: links staat dameskapper en rechts herenkapper. Beide hebben achter de gezamenlijke voordeur hun eigen ingang. Zie de onderstaande foto's.
Keizersstraat 1, 1962
De kapperszaak haalt in 1965 het nieuws als twee bandieten de zaak invluchten. Om niet op te vallen voor de zoekende politie laten zij zich, bezweet en al, dan maar knippen door Carel. Het lijkt alsof het resultaat heeft, maar even later worden zij op straat toch opgepakt.
In 1968 verhuist zus Alida naar het bejaardencentrum aan de Vredenburgersteeg. Dat is dat ook het einde van de kapperszaak. De stad koopt, net als veel panden hier in de buurt, ook deze op in verband met aanleg van de metro. Rechts ervan wordt alles gesloopt, het Boedijn-pandje blijft in al haar glorie behouden.
Lees hier over het beletterde lood en zink van buurman Albrecht!
Keizersstraat 1, 1973
Artistieke impressie door GRRRFX van een beletterde Keizersstraat
> NIEUWMARKT
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; data.amsterdam.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage