Weesperstraat 95: HET LEKKER GROTE JAMIN

Een fotograaf krijgt eind jaren twintig van de vorige eeuw de opdracht van de Afdeling Reclametoezicht Amsterdam om een grote gevelreclame vast te leggen. Deze Jamin advertentie bestaat uit drie canvassen van 3 bij 3 meter en één van 1,5 bij 3 meter. Ze zijn gemonteerd aan de zijgevel van Weesperstraat 95, op de Nieuwe Prinsengracht.
Linksboven is een jampot afgebeeld en eronder staat dat de jam in vier smaken verkrijgbaar is. Op de hoek rechtsonder is ontbijtkoek geschilderd, met erboven de tekst: kwaliteit fijn, prijs klein. In het midden staat het elegante Jamin-met-krullen-logo. Die staat ook op het blinde raam rechts van het zonnescherm geschilderd, met eronder: zuivere cacao. Dat en heel veel andere zoetigheid is te koop in de winkel op no. 95.


Op de zijmuur van de Jamin-winkel aan de Van Woustraat 65 staat net zo'n reclame. Ook die is in opdracht van Reclametoezicht gefotografeerd. Hierop staan linksboven biscuits en rechtsonder bonbons afgebeeld.

Dit soort hoge advertenties worden in die tijd door reclamebureaus elders op de losse doeken geschilderd. Daarna transporteert men de delen naar de betreffende winkel. Lange ladders worden tegen de muur geplaatst, de canvassen met veel lef naar boven gesjouwd en aan haken op de muur vastgeklemd.


Op een ansichtkaart van de Ferdinand Bolstraat, hoek Albert Cuypstraat staat een andere reclame van Jamin. Op een ruime plaquette op de muur is onder andere de fabriek geschilderd. Met zo'n illustratie bluffen bedrijven graag over hoe groot hun onderneming wel niet is. Meestal staat zo'n afbeelding alleen op drukwerk, dat men zoiets uitwerkt op een muur is vrij uniek. Waarschijnlijk is het gewoon om in Amsterdam op te scheppen over hun fabriek in Rotterdam. Jammergenoeg zijn op de kaart de details niet zichtbaar, maar op onderstaande foto zie je hoe groot de afgebeelde Jamin-fabriek in de jaren twintig werkelijk is.

Die stond in Rotterdam aan de Hugo de Grootstraat in Crooswijk. Tussen de twee pilasters aan de gevel van het hoofdgebouw staat dan op een hekwerk de naam: C. Jamin. Op het tegeltableau in de gevel is te lezen: Zuid-Hollandsche Stoomfabriek van Koek, Banket, Chocolade en Suikerwerken. Cornelis Jamin begint in 1878 zijn koek- en banketbakkerij elders in Rotterdam. Het loopt goed, hij breidt de onderneming al snel uit met een suikerwerkfabriek. Om afzet te verzekeren koopt hij winkels op en het Jamin-concept is geboren. Tien jaar later bouwt hij de grote fabriek in Crooswijk. Cornelis maakt de opening van dit complex jammergenoeg niet mee: hij overlijdt in 1908 op slechts 57-jarige leeftijd.
Zijn vier zonen nemen het bedrijf over en het blijft bloeien. Eind jaren twintig zijn er zeker zo'n 250 winkelfilialen door heel het land. Het grote publiek maakt kennis met artikelen waar men voorheen slechts van kon dromen. Het is een goedkope vervanging van de banketbakker voor de middengroepen, een snoeppaleis voor Jan met de Pet en er worden roomijsjes voor slechts 2,5 cent verkocht! Het betaalbare is dan de kracht van de keten.*

Maar nu even terug naar het begin van het verhaal: waarom heeft de Afdeling Reclametoezicht foto's laten maken? Dat is vooral omdat de reclame zo groot is. Jamin is niet het enige concern dat haar publiciteit zo aanpakt. Heel de stad hangt ermee vol en bijvoorbeeld de bond Heemschut verzet zich al jaren tegen deze 'aantasting van het historische stadsgezicht'. Hoogstwaarschijnlijk is na een bespreking in de gemeenteraad een ambtenaar naar de winkel gelopen, met de mededeling dat de reclames verwijderd moeten worden.

PS Zie je die krul aan het begin van het logo? Dat is niet zomaar een ornament, het is de C van Cornelis!


* Meer verhaal over Jamin zie en lees je op deze link.


Nieuwe Kerkstraat 108: GERESTAUREERD IJSZOUT

Van Woustraat 120: HET WAPEN VAN WIJNBERGH & CO

Weesperplein: IN DE ALGEMEENE


WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; wikipedia.nl; museumrotterdam.nl; stadsarchief.rotterdam.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Weesperbuurt / Plantage