Nieuwezijds Voorburgwal 21 en 23: HET GLAS VAN DYKSTRA EN DE SIGAAR VAN ROELOFS



Het pand op Nieuwezijds Voorburgwal 23, hoek Oude Braak is ontworpen door architect Josef Herman in 1909. Het is gebouwd in opdracht van glasindustrie Hendrik Dykstra in een soort art nouveau stijl. De naam staat op het tegeltableau boven de entree. En op die bovenin de gevel staat 'glasindustrie', met daaroverheen sporen van 'n.v. glashandel'.
Dykstra begint zijn onderneming alhier in 1897, vooral in flessen. Die worden besteld door bijvoorbeeld wijnhandelaren, likeurmakers en bierbrouwers. De flessen worden gemaakt bij bedrijven in Engeland, die daar veel ervaring in hebben.
Dijkstra bestaat nu nog steeds en heet tegenwoordig N.V. Glashandel Dijkstra Vereenigde en is gevestigd in Lelystad. Lees hier waar in Mokum nog meer sporen van dit bedrijf te zien zijn.

Naast de voordeur van het ruime pand op no. 19 staat klein en fijn in de muur: C. Otto Roelofs Jzn. Wie mag dat dan wel zijn?



Dit pand is een ontwerp van architect G.B. Salm, die veel ervaring heeft in de bouw van sigarenfabrieken. Deze bouwt hij in opdracht van Otto Roelofs, die sinds 1886 sigaren produceert. Bij bezoek van een groep studenten van de handelsschool zo'n tien jaar later, geeft Otto enthousiast uitleg over de tabak, het invochtten en sorteren ervan, plus het eigenlijke maken van de sigaren. Echter, zijn dagloners die dat allemaal uitvoeren zijn, zoals in de hele tabaksindustrie, niet content met de werksituatie. Aan het eind van een dag wordt men namelijk betaald per gerolde sigaar. En Otto keurt er altijd veel af als 'uitschot', want die hoeft hij niet te betalen. Later, door de komst van vakbonden, krijgen de werknemers gelukkig een vast loon. 
In 1929 is het voorbij met het bedrijf. Wel worden in Culemborg in Gelderland nog een tijd Otto Roelofs sigaren gerold.

Wat je toch allemaal te weten komt van je stad, met het uitzoeken van belettering op een gevel!




Nieuwezijds Armsteeg 2 - 4: VERS BROOD VAN WEDUWE DE JONGE

Zwanenburgerstraat 19: HET WARME METAAL VAN HUNCK EN ZOON

Nieuwezijds Voorburgwal 29: WIJNGAARDEN TRANSPORTEERT!

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; Ons Amsterdam, delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Burgwallen - Nieuwe Zijde, Centrum