Ferdinand Bolstraat 53: JAMIN IN DE NIS



Een blanco vlak op de hoek van de Ferdinand Bolstraat met rechts de Albert Cuypstraat

In het begin van de vorige eeuw is er een reclame van C. Jamin op geschilderd

Al jaren lang is het een groot blanco vlak, deze nis op de zijmuur aan de Albert Cuypstraat. Die is begin van de vorige eeuw aangebracht in opdracht van de Rotterdamse lekkernijen fabriek C. Jamin. Zij voorzien namelijk in 1912 de begane grond met meer en bredere etalages voor het groots tentoonstellen van de vele zoetigheid in hun nieuwe winkel.

Tien jaar eerder is het nog een blanco zijmuur en zijn er minder etalages

Op de bouwtekening staat de reclame-nis al aangegeven

Op de bouwtekening is het iets kleinere dan het werkelijke kader van de nis al aangegeven. In de uitgevoerde versie van de muurreclame staat bovenin het logo van C. Jamin, daaronder wordt de zoetigheid beschreven en onderaan is de fabriek in Rotterdam afgebeeld: de plek waar men de lekkernijen produceert.

Gevuld met het logo, de waar en de fabriek

Maar een fabriek afbeelden, wat is daar nou zo smakelijk aan? Niets. Maar het is een trend van die dagen: je laat gewoon trots de plek zien waar je vol liefde je producten maakt. Loop maar eens café 't Loosje aan de Nieuwmarkt binnen. Daar zit op een van de muren nog een joekels groot tegeltableau van toen, met daarop afgebeeld de fabriek van de bierleverancier.

Het zou mooi zijn om het blanco vlak hier op de hoek van de Ferdinand Bolstraat weer te vullen met de originele afbeelding. Maar omdat Jamin nog steeds zoetigheid verkoopt, is het al snel een reclame en geen restauratie.


Een illustratie van de C. Jamin fabriek in Crooswijk, Rotterdam

De werkelijke fabriek in Crooswijk in 1923

Cornelis Jamin begint in 1878 zijn koek- en banketbakkerij in Rotterdam. Het loopt goed, hij breidt de onderneming uit met een suikerwerkfabriek. Om afzet te verzekeren koopt hij winkels op en het C. Jamin-concept is een feit. Tien jaar later bouwt hij de grote fabriek in Crooswijk. Cornelis maakt de opening van het complex niet meer mee: hij overlijdt in 1908 op slechts 57-jarige leeftijd.

Zijn vier zonen nemen de onderneming over en het blijft groeien. Eind jaren twintig zijn er zeker 250 winkelfilialen door heel het land. Het grote publiek maakt kennis met betaalbare artikelen waar men voorheen slechts van kon dromen. Het is de banketbakker voor de middengroepen, een snoeppaleis voor de kinderen van Jan met de Pet en er worden roomijsjes voor slechts 2,5 cent verkocht! Het betaalbare is de kracht van de keten. Meer over Jamin zie en lees je op deze link.


Ook zo'n blanco nis aan de Utrechtsestraat

Op de Utrechtsestraat op de hoek met de Kerkstraat, vind je ook zo'n wit vlak met precies dezelfde vorm. Inclusief de ruime etalages is ook dit pand aangepast door C. Jamin voor de verkoop van zijn zoete koek. Bekijk meer beeld alhier.

In de jaren zestig is het al decennia een leeg vlak, maar in de borden voor de lateibalken boven de etalages staat nog steeds al het zoet in reliëfletters beschreven


PS Die krul aan het begin van het oude logo is de C van Cornelis!


> Wandel met een gids door je beletterde buurt!

> meer Oude Pijp alhier

ELDERS IN DE STAD



Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; wikipedia.nl; museumrotterdam.nl; stadsarchief.rotterdam.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Zuid, Oud - Zuid, Oude Pijp, Sarphatiparkbuurt